Mistä Lounais-Suomi
tunnetaan?

1. Maailman kaunein saaristo

Saariston Rengastie tarjoaa mahdollisuuden tutustua Turun saaristoon ilman omaa venettä. Rengastien kulkija siirtyy saarelta saarelle välillä siltoja pitkin, välillä maantielauttojen, lossien ja yhteysalusten kyydillä. Kierroksen voi tehdä autolla tai polkupyörällä. 

Lue lisää

2. Festarit

RMJDown By The LaituriPori Jazz ja Ruisrock. Siinä Lounais-Suomen suurimmat kesäfestarit, pienempiä kaupunkikulttuuritapahtumia löytyy tietenkin myös. Kannattaa katsastaa esimerkiksi Taalintehtaalla järjestettävä Baltic Jazz, jossa musisoidaan historiallisessa ruukkimiljöössä.

3. Puutaloidyllit

Kukapa ei olisi joskus haaveillut idyllisestä puutalomiljööstä! Lounais-Suomessa sellaisia on runsaasti, esimerkiksi Uudessakaupungissa, Turussa ja Raumalla – maailmanperintökohde Vanha Rauma lienee niistä kuuluisin. Heinäkuussa järjestettävä Rauman Pitsiviikko on koko perheen kaupunkifestivaali, jonka tapahtuma-areenana on Vanha Rauma. 

4. Kuusiston piispanlinnan alue

Turun linna on kaikille tuttu. Harva tietää, että läheltä löytyy toinenkin linna – tai tarkemmin sanottuna sen rauniot. Kuusiston keskiaikainen piispanlinna rakennettiin Suomen katolisen kirkon piispojen turvapaikaksi Piikkiönlahden rannalle 1200-luvun lopussa. Kuusiston linna mainitaan ensimmäisen kerran kirjallisissa lähteissä vuonna 1295. Kaikkiaan Kuusiston linnan isäntinä ehti olla 15 katolista piispaa. Linna purettiin Kustaa Vaasan käskystä vuonna 1528, mutta Linnanrauniot ovat suosittu arkeologinen matkailukohde.

Lue lisää

5. Kiehtova Örö

Örön linnakesaari tarjoaa mielenkiintoisen läpileikkauksen rannikkopuolustuksen historiasta tsaarin ajoilta nykypäivään. Tsaarinaikaiset mukulakivitiet sekä selkeästi merkityt retkeilyreitit houkuttelevat vierailijoita patikoimaan ja tutustumaan linnakesaareen. Örö valittiin Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n järjestämässä Vuoden vierasvenesatama -äänestyksessä rannikkoalueen voittajaksi kesällä 2017. Örön linnakesaareen pääsee yhteysaluksella tai omalla veneellä.

Lue lisää

6. Kuohuviini

Brinkhall Sparkling -viinitalossa tuotetaan Brinkhallin kartanon omenatarhojen sadosta kuohuviinejä ja jääviinejä. Rymättylän Röölässä sijaitsevaan tehtaanmyymälään pääsee tutustumaan varaamalla vierailuajan etukäteen.

Lue lisää

7. Suomen upeimmat hiekkarannat

Porin Yyteri, Rauman Poroholma, Maskun Riviera ja Ruissalon Saaronniemi. Kilometritolkulla hiekkarantaa ja harrastusmahdollisuuksia vesipedoille. Ota mukaan simmarit, sammarit, kummarit ja pipo!

8. Muumit

Muumimaailma sijaitsee Naantalissa Kailon saarella, jonne pääsee kävelysiltaa pitkin Naantalin vanhan kirkon tuntumasta. Suositussa teemapuistossa pääsee tapaamaan Muumi-tarinoiden hahmoja ja vierailemaan Muumitalossa, Hemulin talossa ja vaikkapa Merenhuiske-laivassa. Muumimaailmassa voi nykyään mennä myös naimisiin.

9. Aurajoki

Turun läpi virtaava Aurajoki ja sen jokirannat toimivat kaupunkilaisten ja matkailijoiden olohuoneena kesäisin. Talvella alue muuttuu Satumaiseksi Aurajoeksi valovoimaisen taiteen myötä. Aurajoki virtaa myös Pöytyän, Auran, Liedon ja Kaarinan läpi tarjoten mahtavat melontareitistöt ja mahdollisuuden vesiaktiviteetteihin.  

10. Jääkiekko

TPS, TuTo, Lukko ja Ässät! Lounaissuomalainen sydän sykkii SM-liigan ja Mestiksen sarjataulukon tahtiin.